«Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας!»

Όσα είπε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν

«Υπερβολική» χαρακτηρίζει την αντίδρση της Ελλάδας στις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας σε σεμινάριο της δεξαμενής σκέψης European Policy Center.

Συγκεκριμένα, ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις.

«Η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική. Σαν να ήταν μια στρατιωτική κίνηση. Δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση. Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων», υπογράμμισε ο Καλίν.

Για την Κύπρο ό εκπρόσωπους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «Υπάρχουν αμφισβητήσιμες περιοχές και στην Κύπρο. Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της ΕΕ για πίεση κατά της Τουρκίας. Δε θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού. Θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς.

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά.

Εκτενή αναφορά έκανε και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο Πρόεδρός μας έχει ξοδέψει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες το 2004. Δουλέψαμε σκληρά για να λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το σχέδιο Ανάν απορρίφτηκε από Ελληνοκύπριους, όχι από τουρκική πλευρά. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση, σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, και όλους.Αμέσως μετά το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ παραβίασε την αρχή της και ενέταξε χώρα που έχει πρόβλημα με γειτονική της. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε».

«Από 36 κεφάλαια της ένταξης, μόνο ένα άνοιξε και έκλεισε. 15 χρόνια. Κάποια άνοιξαν, αλλά κλείδωσαν ξανά εξαιτίας των ελληνοκυπρίων, της Κομισιον, από Γαλλία. Αλλά για το ποιος θέλει ή όχι να συμβεί αυτή η διαδικασία της ένταξης, η ΕΕ πρέπει να δει στον καθρέπτη, γιατί διώχνει την Τουρκία. Η Τουρκία μάχεται για την ασφάλειά της για το PKK, το Ντάις, έχει ανησυχίες για τα ενεργειακά. Μετά κατηγορούν την Τουρκία για ανάπτυξη προβλημάτων και σχέσεις με την Ρωσία. Ποιος την σπρώχνει εκεί; Ο Πρόεδρός μας δεσμεύεται για μέλος της ΕΕ σε τόσες περιπτώσεις. Αλλά μπήκαμε σε φαύλο κύκλο της έλλειψης εμπιστοσύνης. Όταν ξεκίνησε η κρίση στο προσφυγικό, η Καγκελάριος Μέρκελ πήρε πολύ γενναία απόφαση να φτάσουμε σε συμφωνία ΕΕ Τουρκίας. Ποιος κράτησε και ποιος όχι τις υποσχέσεις τους;

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρία επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ όμως δεν φαίνεται να θέλει το ίδιο και η Ευρώπη. «Η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ και χτύπησε σε τοίχο από πλευράς ΕΕ. Δικαιολογίες για να επιμηκύνουν τη διαδικασία. Κι έπειτα, για τις αμφισβητούμενες περιοχές στη Μεσόγειο. Γιατί παίρνει θέση η ΕΕ; Μόνο επειδή το λένε κάποια μέλη της ΕΕ, παίρνει τη θέση τους. Εμείς λέμε να μιλήσουμε και να λύσουμε το θέμα. Αντ αυτού να τιμωρηθεί η Τουρκία και με κυρώσεις. Θέλω να είμαι θετικός και να ελπίζω. Μιλώντας ο ένας στον άλλον παρά ο ένας για τον άλλον. Αν η ΕΕ θέλει να είναι δύναμη γι σταθερότητα, για περιφερειακή ειρήνη και παγκόσμια, πρέπει να συνεργάζεται με την Τουρκία».

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι δεν έχει λειτουργήσει καμία προσπάθεια για εκεχειρία. Ο Χαφτάρ έχει την ευθύνη της αποτυχίας των προσπαθειών. Υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία, δε θέλουμε στρατιωτική ένταση. Ο Μακρόν είναι πολύ επιθετικός για δικούς του λόγους που έχουν σχέση με εσωτερικά θέματα και αποικιοκρατία και κατηγορεί την Τουρκία. Δε θέλουμε να γίνει η Λιβύη νέα Συρία.

Για το προσφυγικό υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος «Βλέπουμε τον εαυτό μας ως μέρος της ευρύτερης Ευρώπης. Η οικονομία μας κατά 45% σχετίζεται με Ευρώπη και Ευρωζώνη. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές, τρομοκρατία, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία, θέλουμε να λύσουμε το θέμα των προσφύγων. Η Τουρκία σηκώσει το βάρος εκεί, αλλά δεν είναι αρκετό να αναγνωρίζουν αυτό και να χτυπάνε απλώς τον ώμο. Φιλοξενούμε 4 εκ. πρόσφυγες. Πόση βοήθεια έχει δοθεί στην Τουρκία; Κρατούμε τα άτομα αυτά εδώ, αλλά αν δεν μοιράζεσαι το βάρος, είτε το προσφυγικό ή άλλο, μετά δεν είναι δίκαιο».

Όσον αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ ο Καλίν υποστήριξε ότι δεν είναι η Τουρκία η χώρα που υποτιμά την Βορειοατλαντική Συμμαχία «Τα ρίχνουν κι όλα στην Τουρκία. Ποιος κάλεσε το ΝΑΤΟ ότι “εγκεφαλικά νεκρό”, λένε ότι εμείς υποτιμάμε το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πει πολλές φορές πει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναμορφωθεί κατηγορεί αριθμό χωρών. Ο Πρόεδρος Μακρόν το έχει χαρακτηρίσει εγκεφαλικά νεκρό. Ποιος υποτιμάει λοιπόν το ΝΑΤΟ; Εμείς δίνουμε ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, συμμετέχουμε σε όλες τις επιχειρήσεις, συνεισφέρουμε παντού και η Τουρκία ξανά κατηγορείται για αυτό και το άλλο. Αντί για το παιχνίδι ευθυνών και να χρησιμοποιούμε γλώσσα κυρώσεων κλπ, που δεν έχουν αποτέλεσμα στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό για Συρία, Λιβύη. Μπορούμε μαζί, αλλά προκαταλήψεις πολιτικές. Όραμα».

Σχετικά άρθρα