Υπό έλεγχο η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Χρειάστηκαν 8,5 ώρες μάχες με τις φλόγες

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που για 8,5 ώρες έκαιγε ανεξελέγκτη στην Παναγία των Παρισίων καταστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού με ιστορία εννέα αιώνων.

Τα ξημερώματα (16/4) η πυροσβεστική υπηρεσία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά και ότι την έχει μερικώς κατασβεστεί.

«Υπάρχουν ακόμα σποραδικές εστίες» δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Νωρίτερα αξιωματούχος της πυροσβεστικής είχε ανακοινώσει ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της πυροσβεστικής καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει φλόγα στον ναό.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ως ατύχημα αντιμετωπίζουν την μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα από την Παναγία των Παρισίων οι εισαγγελείς του Παρισιού, που ανέλαβαν την σχετική έρευνα.

Τα ξημερώματα (16/4), σε δήλωσή τους, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι, για την ώρα, αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως ατύχημα.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής της τρομοκρατικής ενέργειας.

Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά σε «μη εσκεμμένη καταστροφή, που προκλήθηκε από φωτιά», σύμφωνα με το Bloomberg.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στην Παναγία των Παρισίων και κατεστραμμένη εντελώς η οροφή του κτιρίου.

Οι πυροσβέστες μετέφεραν με ανθρώπινη αλυσίδα τα έργα τέχνης έξω από το φλεγόμενο κτήριο.

Όλος ο πλανήτης είναι στο πλευρό της Γαλλίας, ενώ ξεκίνησαν οι χορηγίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη 100 εκ. ευρώ δόθηκαν από τον Γάλλο μεγιστάνας Πινό, τον ιδιοκτήτη των οίκων υψηλής ραπτικής Gucci και YSL.

Πηγές: ΕΘΝΟΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σχετικά άρθρα