Υπογράφτηκε σύμβαση για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Τι αναφέρει ανακοίνωση της Αττικό Μετρό

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της διαπραγμάτευσης του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών και δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη με την ανάδοχο κοινοπραξία του έργου.

Συγκεκριμένα, η Αττικό Μετρό Α.Ε. υπέγραψε σήμερα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Δέδε, με την ανάδοχο κοινοπραξία τη συμπληρωματική σύμβαση ύψους 25.000.000 ευρώ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Με την υπογραφή της σύμβασης δίδεται η δυνατότητα για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στα υπόλοιπα μέτωπα της βασικής γραμμής του έργου, καθώς έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί ποσοστό της τάξεως 82%.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Αττικό Μετρό», σταδιακά θα προσληφθούν και θα απασχοληθούν περισσότερα από 400 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και αναμένεται να έρθουν στο φως και άλλες πτυχές από την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της «Αττικό Μετρό», αναφέρεται ότι υλοποιούνται ήδη τα εξής:

• κατασκευάζονται με εντατικούς ρυθμούς οι σταθμοί Πατρίκιος, Νέα Ελβετία, Βούλγαρη καθώς και το Αμαξοστάσιο στο ανατολικό άκρο της βασικής γραμμής του Μετρό

• συναρμολογούνται στο σταθμό Νέα Ελβετία τα δυο μηχανήματα ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) του έργου προκείμενου να διανοίξουν τα τελευταία 1,9 χλμ. δυο δίδυμων σηράγγων που απομένουν από το σύνολο των 7,8 χλμ.

• ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή με την μέθοδο ανοιχτού ορύγματος της σήραγγας μήκους 1,1 χλμ., η οποία συνδέει το Αμαξοστάσιο με την Βασική Γραμμή του Μετρό.

«Οι ενέργειες αποδεικνύουν ότι έχει δοθεί οριστική λύση στα πολύπλοκα προβλήματα του Μετρό Θεσσαλονίκης και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης, με 18 σύγχρονους σταθμούς και 14,5 χλμ. Γραμμής (συμπεριλαμβανομένης και της υπό κατασκευή επέκτασης της Καλαμαριάς) αυξάνει σταδιακά τους ρυθμούς κατασκευής του σε περισσότερα μέτωπα προσφέροντας εργασία και εμπειρία σε ολοένα και μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα