Χαμός με τα αναδρομικά που αξιώνουν πρώην βουλευτές

Έχουν προσφύγει για να διεκδικήσουν ένα ποσό της τάξης των 15 εκ. ευρώ

Αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και θυμηδία, έχει δημιουργήσει η αναμόχλευση του θέματος των αναδρομικών πρώην βουλευτών, ζήτημα που επανέφερε στην επικαιρότητα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Σύμφωνα με αυτό, εκμεταλλευόμενοι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, σωρεία πρώην βουλευτών έχουν προσφύγει για να διεκδικήσουν ένα ποσό της τάξης των 15 εκ. ευρώ μέχρι στιγμής, το οποίο όμως μπορεί να φτάσει και στα 50 εκ., αν δικαιωθούν άπαντες.
Πρόκειται για προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές, πάνω από 160 πρώην βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ποσό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι δανειστές. Και μπορεί το ποσό να μην είναι τεράστιο, για τα μεγέθη του προϋπολογισμού, αλλά πολλάκις οι θεσμοί έχουν επιδείξει ιδιαίτερη επιμονή στην εξεύρεση αντισταθμισμάτων για την περίπτωση δικαστικών αποφάσεων που επιφέρουν σοβαρό δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής. πάντως, στα πολιτικά κόμματα χτύπησε συναγερμός, λόγω του ότι η υπόθεση αποτελεί κόκκινο πανί για την κοινωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης, υπογραμμίζει το κόμμα, μετά το δημοσίευμα που φέρει πάω από 160 πρώην βουλευτές να διεκδικούν ποσά που μπορούν να ανέλθουν ως και στα 50 εκατ. ευρώ. Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική», σημείωνε με ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα, επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και ηθικού.

Ακόμα πιο σκληρή ήταν η αντίδραση της ΝΔ, για ένα θέμα που, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, προκάλεσε την οργή του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Και, παρά το γεγονός ότι κομματικές πηγές αναγνώριζαν ως…πηγή του κακού τον νόμο Κατρούγκαλου, η κομματική αντίδραση ήταν οξεία. Άλλωστε, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, η ΝΔ ήταν που εμπόδισε το 2008 την διεκδίκηση αναδρομικών μέσω της άρνησης έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε και επί ημερών Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση, το 2012. Υπό αυτό το πρίσμα, σε μια ανακοίνωση με ισχυρό συμβολισμό, η ΝΔ κάλεσε τους πρώην βουλευτές να αναστείλουν τη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, όσοι προέρχονται από τη ΝΔ, θα απωλέσουν την κομματική τους ιδιότητα. «Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος», σημείωνε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η οδός Πειραιώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τέλος, και το ΠΑΣΟΚ, του οποίοι πρώην βουλευτές επίσης εγείρουν αξιώσεις. «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών. Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα και το ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται απρόθυμο να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, για την διανομή των αναδρομικών. «Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών», σημείωναν το βράδυ πηγές της οδού Νίκης, εξηγώντας την απόφαση να μην εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η ανωτέρω απόφαση. «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα