14.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σώμα… Ιντιάνα Τζόουνς κατά τζιχαντιστών

Ένα νέο σώμα αρχαιολόγων τύπου… Ιντιάνα Τζόουνς πρόκειται να συγκροτήσει η Βρετανία, για να σώσει μνημεία της Μέσης Ανατολής από το μένος του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Παράλληλα, οι Βρετανοί υπουργοί θα φέρουν «με την πρώτη ευκαιρία» στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοθεσία που θα κυρώνει τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης – κάτι που όπως θα διαβάσετε παρακάτω ενδέχεται να ανακινήσει και το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν εξήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει άμεσα ένα «ταμείο προστασίας του πολιτισμού» και μέσω αυτού αρχαιολόγους ειδικευμένους στη σωστική αρχαιολογία, για να αποκαταστήσουν τους κατεστραμμένους θησαυρούς.

Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί ειδικοί θα συνεργαστούν με συναδέλφους τους στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη προκειμένου να εντοπίσουν τι μπορεί να διασωθεί. Επιπλέον θα αποτυπώσουν ψηφιακά διάφορα αρχαία μνημεία, ώστε να τα αποκαταστήσουν ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον να δώσουν στις μελλοντικές γενιές την ευκαιρία να δουν τη χαμένη τους κληρονομιά.

Χθες το βράδυ πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι το νέο ταμείο «θα προστατέψει την κληρονομιά χωρών που πλήττονται από συρράξεις ή κινδυνεύουν από επίθεση για ιδεολογικούς λόγους». Ο προϋπολογισμός του ταμείου πάντως δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

πηγή: zougla.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα