Ελεύθερος ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Mε την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων

Ελεύθερος, αλλά με την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων, θα αφεθεί ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασε στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να μην αναστείλει την παροχή ασύλου που του είχε χορηγηθεί.

Πρόκειται για τον Suleyman Ozkaynakcim, συγκυβερνήτη του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που έφτασε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016.

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε σε σχηματισμό Ολομέλειας, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα αναστολής παροχής ασύλου που είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση αμέσως μόλις η αρμόδια Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ασύλου που είχε αιτηθεί ο Τούρκος αξιωματικός.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η Διοίκηση «μέχρι να εκδοθεί η αίτηση ακύρωσης (σ.σ. εκκρεμεί) να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο ΑΤ διαμονής του». Μάλιστα, οι δικαστές υπογραμμίζουν πως «νοείται ότι η διοίκηση οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν θα ισοδυναμούν με κατ’ ουσία κράτηση αυτού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση επισημαίνεται πως στην περίπτωση μη τήρησης των όρων το δικαστήριο «δύναται ανά πάσα στιγμή κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως να ανακαλέσει την παρούσα απόφαση».

Οι ανώτατοι δικαστές στην απόφαση τους υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (σ.σ. χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους». Μάλιστα, αναφέρουν στην απόφαση τους απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου: «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα».

Η σημερινή απόφαση αφορά τον έναν από τους Τούρκους αξιωματικούς αφού για τους άλλους επτά οι διαδικασίες ασύλου είναι σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί πρόκριμα και για τους υπόλοιπους Τούρκους.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ισχύ έως τον Μάιο οπότε και καλείται το ΣτΕ να αποφανθεί για την χορήγηση ή όχι ασύλου στους «8».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ Τούρκοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι τον επόμενο μήνα καθώς λήγει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης που είναι σε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα