27.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Μίλησε για εκλογές και Τέμπη ο Μητσοτάκης (videos)

Η απόφαση ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι κάλπες της απλής αναλογικής θα στηθούν τον Μάιο, ώστε εφόσον χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση αυτή να πραγματοποιηθεί μετά τις πανελλαδικές. Χθες (21/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο timing των επόμενων εκλογών, σκιαγράφησε την στρατηγική της κυβέρνησης και εστίασε στα ερωτήματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, σημείωσε πως «μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο». Παράλληλα αναφέρθηκε και στη δεύτερη κάλπη, λέγοντας πως είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει την αυτοδυναμία.

 

Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών δεν είναι ακόμα γνωστή, ωστόσο, με βάση το επικρατέστερο σενάριο η κάλπη της απλής αναλογικής θα στηθεί στις 21 Μαΐου (ενώ υπάρχει στο τραπέζι και η 28η Μαΐου). Επομένως, σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης θα ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και μια πρόγευση των ερωτημάτων, που θα τεθούν στους ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις εκλογές. Όπως είπε «η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα» και η δεύτερη που είναι πιθανόν να χρειαστεί θα δείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα, δηλαδή από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός για μία ακόμα φορά τάχθηκε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και από το γαλάζιο στρατόπεδο μιλούν για την ανάγκη σταθερότητας. Όσον αφορά στις κυβερνήσεις συνεργασίας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «ωραία η κουλτούρα της ευρύτερης συναίνεσης, αλλά όταν πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις πιο γρήγορα, όταν πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αποτελεσματικότητα -επιτρέψτε μου να σας πω- ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά».

Μάλιστα έστειλε και… μηνύματα προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Διότι, εγώ δεν την υπερασπίζομαι, άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση». Πρόσθεσε ακόμα πως «το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές»

Από πολιτική σκοπιά ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα είπε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αρνηθεί να τον συναντήσει και πρόσθεσε πως «μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους. Αλλά…».

Να σημειωθεί εδώ πως η αναφορά αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και στα πολιτικά πηγαδάκια υπάρχουν συζητήσεις για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών. Πάντως, στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως η δημοσκοπική υποχώρηση οφείλεται στο συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα μετά τα Τέμπη και αναμένουν το επόμενο διάστημα αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.

 

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Το χαρτί των μεταρρυθμίσεων θέλει να βάλει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δρόμο προς τις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό πως μίλησε για την εκκίνηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή (η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή). Μάλιστα έδωσε μία πρώτη εικόνα, κάνοντας αναφορά στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.

Στην προεκλογική περίοδο το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης θα είναι η μάχη απέναντι στο «βαθύ και αναποτελεσματικό κράτος». Όσον αφορά στο νέο δίλημμα της κάλπης αυτό θα είναι το «τώρα ή ποτέ», ενώ ταυτόχρονα θα μπαίνει εμφατικά το ερώτημα «ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο αύριο».

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις για να «ξεριζωθούν» εστίες που πονάνε. Σημείωσε ωστόσο «να μη μηδενίσουμε και συνολικά την πρόοδο την οποία έχει κάνει η χώρα. Επιμένω. Κάνουμε δυο βήματα μπρος κι ένα βήμα πίσω. Όχι δύο βήματα πίσω και ένα βήμα μπρος».

 

Οι αναφορές στην τραγωδία των Τεμπών

Για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του, λέγοντας πως η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες. Επανέλαβε πως θα ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, σημείωσε πως θα υπάρξει συζήτηση με τη Hellenic Train και με την Ιταλική κυβέρνηση, με στόχο μία καλύτερη συμφωνία «για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον Ελληνικό σιδηρόδρομο και οι δύο»

Όσον αφορά στο θέμα της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα