«Μυστήριο» για τους επιστήμονες η ανοσία στη χώρα μας

Έχει νοσήσει κάτω από το 0,5% του πληθυσμού

Μικρός είναι ο αριθμός των ατόμων στη χώρα μας, που έχουν νοσήσει από τον κορoνοϊό, εκτίμησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, συνολικά έχει νοσήσει λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα, συνέχισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για το νέο κορoνοϊό, γίνονται μελέτες αντισωμάτων και οροεπιδημιολογικές μελέτες, τόσο για το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού όσο και σχετικά με την γεωγραφική εξάπλωση του ιού.

Συνολικά, τέσσερις μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:

1) Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων, ώστε να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνισαν αντισώματα.

2) Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Υγείας, για την ανοσία. Ελέγχονται τουλάχιστον 10.000 δείγματα από αιμοδότες. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.

3) Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου σε 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.

4) Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Μια πρόσφατη ισπανική μελέτη, που ανέφερε ο καθηγητής, έδειξε ότι υπήρξε υποδιάγνωση της νόσου. Υπολογίστηκε, μάλιστα, κίνδυνος θανάτου υψηλότερος από εκείνον της γρίπης.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως κάποιοι θα έχουν υψηλότερα ποσοστά σε κρούσματα, όπως για παράδειγμα, οι υγειονομικοί, που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

«Πρέπει να συνεχίσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες με υπερβολική προσοχή στα μέτρα να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας» κατέληξε.

Σχετικά άρθρα