11.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η «μερική επιστράτευση» του Πούτιν

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι η «μερική επιστράτευση» που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο έχει ολοκληρωθεί.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Σοϊγκού είπε ότι 82.000 επίστρατοι έχουν ήδη σταλεί στην εμπόλεμη ζώνη και 41.000 από αυτούς εντάχθηκαν ήδη σε στρατιωτικές μονάδες ενώ άλλοι 218.000 βρίσκονται σε κέντρα εκπαίδευσης.

Σουηδία και Φιλανδία πιστές στη δέσμευσή τους να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ – Τι συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους επιστρατευμένους και τις οικογένειές τους και χαιρέτισε τον «πατριωτισμό» τους.

Μερικές δεκάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, στην πλατεία ΜαΪντάν του Κιέβου για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Ουκρανούς και να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία για να πλήττονται στόχοι στην Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ιρανικής κοινότητας του Κιέβου. Κρατούσαν ιρανικές και ουκρανικές σημαίες καθώς και πλακάτ με το σύνθημα «ο ιρανικός λαός αλληλέγγυος με την Ουκρανία».

«Η χώρα όπου γεννηθήκαμε και το σημερινό καθεστώς (του Ιράν) στέλνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να μας σκοτώσουν, καθώς και τους φίλους μας (στην Ουκρανία). Είναι πολύ οδυνηρό (…) Πρέπει να εκφράσουμε την άποψή μας και να πούμε ότι είμαστε εναντίον», σχολίασε ο Μαζιάρ Μιάν, ένας 34χρονος Ιρανός αρχιτέκτονας.

Η Νιλού, μια Ιρανή 29 ετών, πήγε στη διαδήλωση για να πει στους Ουκρανούς ότι «εμείς, ο ιρανικός λαός, δεν είμαστε η Ισλαμική Δημοκρατία, δεν θέλουμε (οι Ιρανοί ηγέτες) να δίνουν στον Πούτιν τα μέσα για να δράσει».

«Σε αυτόν τον πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μιάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνατ, μέχρι σήμερα έχουν καταρριφθεί περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα, ιρανικά αεροσκάφη τύπου Shahed-136. Το Ιράν διαψεύδει ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με τέτοια αεροσκάφη ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η Δύση επιδιώκει να «ασκήσει πιέσεις» στην Τεχεράνη.

Τον Σεπτέμβριο, το Κίεβο αποφάσισε να περιορίσει δραστικά τις διπλωματικές σχέσεις του με την Τεχεράνη, λόγω της φερόμενης παράδοσης ιρανικών οπλικών συστημάτων στη Μόσχα. Η ιρανική σημαία κυμάτιζε και σήμερα στη στέγη της ιρανικής πρεσβείας, κοντά στην ουκρανική προεδρία, όπως «δεν υπάρχει πια κανείς» στο κτίριο, σύμφωνα με έναν Ιρανό που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα